English (United Kingdom)
Банер
Банер
Банер

Награди

Општини

Банер

Комисија за статусот на жената

Од 14. до 24.03. 2016 година, во Њујорк, САД, се одржа 60-тата седница на Комисијата за статусот на жената

Оваа година приоритетна тема на седницата беше „Зајакнување на жените и поврзаноста со одржливиот развој“. 

На 24.03.2016 година беа донесени и Договорените заклучоци за приоритетната тема, а беше ревидирана и темата од 57-мата сесија „Елиминација и превенција на сите форми на насилство врз жените и девојките“.

Претставничката на НСРР, Наташа Димитровска, присуствуваше на седницата. Таа посети многубројни настани организирани од невладини организации на различни теми, меѓу кои: Жените и медиумите, Како да се стави крај на насилството врз жените и домашното насилство, Жени на позиции на донесување одлуки, Економско зајакнување на жените итн.

Комисијата за статусот на жените е воедно и одлична можност за вмрежување и остварување контакти со претставнички од невладиниот сектор од целиот свет.

 

Донатори
Членка на: