Справување со семејното насилство на локално ниво

English (United Kingdom)
Банер
Банер
Банер

Награди

Општини

Банер

Справување со семејното насилство на локално ниво

Националниот совет за родова рамноправност го имплементира проектот „Дејствувај и влијај ефективно против семејното насилство” поддржан од УНФПА, преку кој се воспоставени локални координативни тела за справување со семејното насилство во општините: Центар/Скопје, Кривогаштани и Долнени.
Целта на локалните координативни тела е координирано делување на релевантните чинители со случаите на семејно насилство, како и делување на превенцијата од семејното насилство преку едукации во воспитно образовните институции.
Локалните координативни тела (ЛКТ) се дел од општинските структури и се составени од релевантни претставници од општината, центрите за социјални работи, полицијата и образовни и здравствени установи на локално ниво. ЛКТ е институционален механизам за поефикасна помош и поддршка на жртвите од семејното насилство на локално ниво.

Во рамките на Кампањата 16 дена активизам против семејното насилство, како дел од проектот, во општините Скопје, Кривогаштани и Долнени беше изведена и претставата на велешкиот театар „Белег од човечки заби“.

Повеќе слики може да погледнете овде.

 

Донатори
Членка на: