English (United Kingdom)
Банер
Банер
Банер

Награди

Општини

Банер

Конференција - Резолуција 1325

На 20.04.2015 во Вилниус, Литванија, беше одржана меѓународна конференција во организација на ОБСЕ, UN Women и Владата на Литванија, со присуство на преку 70 експерти од Европа, Азија и Северна Америка. Г-ѓа Наташа Димитровска ја имаше честа да присуствува на конференцијата како претставник на Националниот совет за родова рамноправност.

По повод одбележувањето на 15-годишнината од усвојувањето на Резолуцијата 1325 под покровителство на Генералниот секретар на ОН ќе биде изработена Глобална студија за имплементацијата на Резолуција 1325 на глобално, регионално и национално ниво, со нагласување на добрите практики и предизвици, како и новите трендови и приоритети.   

Конференцијата беше можност за споделување на искуства, добри пракси, проблеми, предизвици, погледи за иднината, помеѓу големиот број експерти и претставници од владини и невладини институции.

Прво обраќање на конференцијата имаше Претседателката на Литванија, под чие покровителство беше одржана конференцијата, а говореа и Генералниот секретар на ОБСЕ, г-дин Ламберто Заниер, регионалната директорка на UN Women, г-ѓа Ингибјорг Гисладотир, како и авторката на Студијата, г-ѓа Радика Кумарасвами.

Повеќе за конференцијата и заклучоците на страницата на ОБСЕ и UN Women.

 

Донатори
Членка на: