English (United Kingdom)
Банер
Банер
Банер

Награди

Општини

Банер

Истанбулската конвенција стапи на сила - Соопштение за јавност

Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, попозната како Истанбулска конвенција, на 1. август годинава стапи на сила. За организациите кои работат на полето на женските права и заштитата на жените од родово базирано насилство овој настан е особено големо постигнување во историјата на женското движење.

Истанбулската конвенција е првиот сеопфатен инструмент на европско ниво кој се однесува на насилството врз жените. Конвенцијата е ратификувана во 14 земји, а 25 ја имаат потпишано. Македонија ја потпиша Конвенцијата на 08.07.2011, но сè уште ја нема ратификувано.

Соопштението за јавноста кое НСРР го подготви и испрати до медиумите може да го погледнете на следниот линк.

 

Донатори
Членка на: