English (United Kingdom)
Банер
Банер
Банер

Награди

Општини

Банер

Работилница со претставници од женски невладини организации

Националниот совет за родова рамноправност денес одржа работилница со претставници од женски невладини организации кои работат на спречување на родово базирано насилство и претставници од Комисијата за родова еднаквост од општините.

Оваа работилница е дел од проектот „Здружени кон промени“ кој е поддржан од страна на Македонскиот центар за меѓународна соработка преку програмата Цивика Мобилитас.


 

Конференција „Заштита и поддршка на жени жртви на родово базирано насилство“ 2016

На 6.10.2016 г. во Скопје се одржа конференција на тема „Заштита и поддршка на жени – жртви на родово базирано насилство“.

Конференцијата претставуваше можност за учество на претставници од различни сфери засегнати со проблемот на родово засновано и семејно насилство со цел:

- споделување искуства и примери од страна на претставниците на институциите и невладините организации кои работат со жени – жртви на родово базирано насилство;

- претставување на примери на добра пракса од имплементацијата на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилство врз жените и семејно насилство;

- дефинирање на приоритетите и нивото на заедничко делување на институциите и невладините организации за подобрување на состојбата во земјата во однос на заштитата и поддршката на жените – жртви на родово базирано насилство;

- развивање на заклучоци и препораки за поефективна заштита и поддршка на жените – жртви на родово базирано и семејно насилство.

Говорници на конференцијата беа: г-ѓа Фросина Ременски, Министерка за труд и социјална политика, г-дин Мауро Ди Вероли, раководител на Оддел за операции во Делегацијата на ЕУ во Р. Македонија, г-ѓа Луиза Винтон, Постојан координатор на ОН во Македонија, г-ѓа Марија Ангелова, Комисија за еднакви можности на жените и мажите, г-ѓа Лидија Димова, Национален совет за евроинтеграции, г-ѓа Вања Мацановиќ, Европско женско лоби, г-ѓа Далида Хорват, Друштво СОС телефон, Љубљана, Словенија, г-ѓа Барбара Стелмажек, Европска мрежа на жени против насилство (WAVE), г-ѓа Билјана Настовска, UNDP, г-ѓа Доминика Стојаноска, раководителка на канцеларија на UN Women во Скопје и г-ѓа Стојанка Мирчева, експерт.

Повеќе фотографии овде.

 

Мировен форум

На 21.06.2016 г., во организација на Националниот совет за родова рамноправност и HWPL/IWPG, се одржа Мировен форум.

На Форумот се промовираше Декларацијата за мир и прекин на војните, се разговараше за потребата од мобилизирање на граѓаните во залагањата за мир и прекин на војните, можностите за постигнување на мир во светот и активностите кои треба да се преземат во светски рамки, како и за состојбата во Македонија во однос на ова прашање.

Говорнички на Форумот беа: г-ѓа Милка Ристова, поранешна судијка во Врховниот суд, г-ѓа Слаѓана Тасева, Претседателка на Транспаренси Интернешнал Македонија, г-ѓа Ирина Поцкова, Претседателка на ГИЖ Свети Николе и членка на Регионално женско лоби, г-ѓа Савка Тодоровска, Претседателка на Национален совет за родова рамноправност и г-ѓица Маја Сталеска, Претседателка на Младински центар за еднакви можности.

Повеќе фотографии може да погледнете овде.

 

Тркалезна маса

На иницијатива на Националниот совет за родова рамноправност се одржа Тркалезна маса посветена на потребите од измени и дополнувања на Законот за спречување и заштита од семејно насилство и побрза ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство (Истанбулска конвенција).

Целта на средбата беше дискусија околу ефикасноста на Законот за спречување и заштита од семејно насилство, потребите од негови дополнувања и измени, како и потребата од побрза ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство (Истанбулска конвенција).

 

Од средбата произлегоа конкретни предлози и препораки кои понатаму ќе може да се користат во процесот на застапување и лобирање за ратификација на Истанбулската конвенција.

 

Комисија за статусот на жената

Од 14. до 24.03. 2016 година, во Њујорк, САД, се одржа 60-тата седница на Комисијата за статусот на жената

Оваа година приоритетна тема на седницата беше „Зајакнување на жените и поврзаноста со одржливиот развој“. 

На 24.03.2016 година беа донесени и Договорените заклучоци за приоритетната тема, а беше ревидирана и темата од 57-мата сесија „Елиминација и превенција на сите форми на насилство врз жените и девојките“.

Претставничката на НСРР, Наташа Димитровска, присуствуваше на седницата. Таа посети многубројни настани организирани од невладини организации на различни теми, меѓу кои: Жените и медиумите, Како да се стави крај на насилството врз жените и домашното насилство, Жени на позиции на донесување одлуки, Економско зајакнување на жените итн.

Комисијата за статусот на жените е воедно и одлична можност за вмрежување и остварување контакти со претставнички од невладиниот сектор од целиот свет.

 

Донатори
Членка на: